Adresser på recept på kokosmjölk som är både gott och bra för oss mjölkproteinallergiker.
http://www.recepten.se/info/kokosmjoelk.html
http://menumo.se/recept-med/411/kokosmjolk
Små mängder mjölkrester som finns i vissa produkter, t. ex. vissa müslisorter, kan ge uppblåst mage. Getost kan ge en del gasproblem.
Mjölk,vassle, råmjölk, youghurt, filmjölk, smör, ost och andra mjölkprodukter kan ge toabesvär i några dagar. Kom ihåg att inte heller laktosprodukter duger.
Särskilt förrädiskt är hembakt bröd som kan innehålla lite av varje. Andra bedrägliga produkter är industritillverkade maränger samt majonäs och härdat margarin.
Komjölksersättningar finns det en hel del av; havre, ris och soya. Soyamjölken tycker jag själv är bäst, en av dem smakar t.o.m. vanilj; gott till gröten!
Restaurangbesök är mindre roligt eftersom restaurangvärlden inte verkar särskilt intresserad av specialkost. Hellre tar jag en tur till butiken och hämtar ett par grillade kycklinglår, ett par tomater, ett äpple och en banan. Tonfisk går också bra.
Efterrättsutbudet i butiken är rätt så hyfsat.
Där finns kladdkaka, rabarber- och hallonpaj. Tofu vaniljglass som är gjord på soya är gott. Vaniljsås och grädde finns och som smakar sisådär.
Bara man kommer ihåg att vara uppmärksam och att ha stenhård matmoral vid bjudningar fungerar det väldigt bra att klara sig utan mjölk. Ibland missar jag att säga till på förhand när jag blir bjuden på nåt gott och ibland är bjudningen spontan och då är jag rädd att värden ska bli besviken om jag tackar nej. Men är man bara lyhörd för sin egen hälsa brukar det gå bra.