Vaknar tidigt kl 6 - utvilad - somnar om - vaknar igen kl 8 - jääättetrött.
Har liksom de flesta andra hört om mordet på Benazir Bhutto i Pakistan och tycker väl som de flesta andra, utom mördaren och dennes uppdragsgivare förstås, att mordet är förskräckligt och att kampen för mänskliga rättigheter måste fortsätta och intensifieras.
I morgon hålls i Mariehamn en manifestation till förmån för fängslade iranska studenter.
En annan mer institutionaliserad form av manifestation för de mänskliga rättigheterna är de gudstjänster som hålls i kyrkorna överallt i såväl staden som på landet.
Själv var jag i Stockholm och deltog i en gudstjänst som hålls i Klarakyrkan varje vardag ,tror jag kl 16. I gudstjänsten deltog bl.a. personer som var dömda till fängelse och nästa dag skulle bege sig till fängelset, där fanns utvisningsdömda och många andra som berättade, vittnade, sjöng och bad. En viktig person i sammanhanget är domkyrkokomminister Carl-Erik Sahlberg.
Julen är över men granen står kvar. Undrar om nån har gett den vatten. När ska den kläs av och kastas ut? Stjärnan får i alla fall hänga kvar till trettondagen då stjärntydarna hälsar på i krubban. Gästerna får vi behålla ytterligare en dag. Jobbet fortsätter. Månen är på väg i nedan och hela familjen har fått vara frisk under helgen. Och så gasar vi vidare .....
Under eftermiddagen har jag simmat i Godby och det verkar som om krampen hålls stången med hjälp av att inte dricka mjölk och att vila lite under simtimmen. Mycken annan plåga har också försvunnit.
Idag är Annandag Jul med temat "Kristi vittnen". Idag har vi firat gudstjänst på vårdhemmet Sunnanberg, sjungit och lyssnat till vacker sång. Jag har pratat lite om att vi vittnar om att kärlek vinns i sårbarhet. Två älskande tar inte på sig stövlar när de kramar om varann. Tvärtom tar de av sig skorna och kläderna och gör sig sårbara för varann. De möts med nakna fötter.
För några dagar sedan berättade jag för barnen i kyrkan om Jesus, julkrubban och korset som fanns där, döden och uppståndelsen. När jag berättade om korset och sa att människor inte alltid är så snälla och att korsfästelsen var en väldigt grym handling, sa ett av barnen: "Det är inte så lätt att leva". När jag sedan berättade om uppståndelsen och att han segrade över döden, sa samma barn: "Gjorde han igen då han fick liv igen" ? Nä, sa jag, det var inte riktigt hans grej. Poängen med Jesus är att han inte gav igen osv.
En god sallad där man kan använda sig av den nordiska grönsaksfloran har vi fått av iransaka vänner.
Salladen är mycket god och kan i mitt tycke ersätta potatisen på julbordet.
Vitkålsallad
½ huvud finstrimlad vitkål, 2 msk äppelvinäger, peppar, 1 tsk salt, 1 grovrivet äpple, 2 burkar creme fraiche (ev något mindre), 3 msk riven pepparrot.
Marinera vitkålen (dvs låt stå) i vinäger, salt och peppar över natten . Häll sedan av vätskan och blanda i resten av ingredienserna. Servera!
Igår hade vi familjeråd om hur vi ska fira nyårsaftonen; Vi kommer att fira den på fem olika sätt (6 p) och alla verkar nöjda. Endast en av oss reser bort. I övrigt firar vi ganska tätt med flera olika sällskap i samma hus. Vi får hoppas att det blir en lyckad kväll och natt för oss alla.
Till det finländska julbordet hör en del sk lådor. Bifogar receptet på ett par av lådorna med särskild hälsning till min syster i Göteborg.
Kålrotslåda
1 kg kålrot och ½ kg morot kokas och mosas. Spara spadet. 4 dl kaffegrädde och 2 dl ströbröd får svälla. 1 dl sirap, 1 ägg, 1 tsk ingefära, ½ tsk vitpeppar, cirka ½ tsk muskot (inge vidare) och salt.
Blanda allt och gör till lös mos med hjälp av spadet. Gör ev mönster med en gaffel. Grädda i ugnen i 175 grader 1.5 timme.
Potatislåda
1 kg potatis, ½ dl mjöl, 3 msk sirap, 2-3 tsk salt, 6 dl mjölk, 50 gr smör eller margarin.
Koka potatisen och skala den het. Mosa, tillsätt vetemjöl och ställ mosen på en varm plats 2-4 timmar. Sätt sedan i mjölk, smält smör och kryddor. Smöra en ugnssäker form och grädda mosen i 150 grader i ugnen 2-4 timmar.
Morotslåda hör också till men smakar inte så bra. Råriven morot är bättre.
Nu är natten då Gud själv besöker sin skapelse och vi firar om en stund julotta här i krubbans kyrka (S:ta Maria kyrka) i Saltvik. Maria längtar efter att få leva fullt ut med Josef. Josef drömmer om att få leva helt med sin käresta. Något kommer emellan. Maria är med barn och som det ser ut är det inte med Josef. I kyrkböckerna står det ibland "fader okänd". I drömmen får Jakob svar. Ängeln säger: Skammens tid är nu förbi. Var inte rädd! Livet är vackert. Låt ingen annan trampa på det vackra som finns mellan er. Låt inte skammen styra era liv. Bejaka skönheten i er gemenskap. Maria har en gång redan sagt ja till att bära Gud själv in i världen. Nu väntar hon bara på Jakobs svar. Är han beredd? När Jakob bejakar ängelns budskap, ja, då kommer hela kosmos emot och gläds med dem - Stjärnorna tar glädjeskutt, änglarna och hela kosmos jublar med dem över Frälsaren där i krubbans strå.
Morgon har blivit dag. Det är tyst i huset. Vi har varit i julottan och tillsammans med 50 andra ätit julgrötsfrukost i Mariagården. Många är de som kockat, ordnat med skjutsar och som övat och som idag har sjungit med och för oss andra. Eftersom jag misstänker att jag har någon slags mjölkallergi på kommande så provade jag idag på att äta gröt med hylamjölk och det känns väldigt bra, så nu tror jag att min misstanke är bekräftad.
Igår blev det två dopp i viken - ett för fotografering och ett på kvällens hundpromenad. Kalla bad verkar vara bra för hälsan - blodet rusar och tar med sig mycket skräp på vägen. Näsan känns ren. Lätt att andas. Idag blir det nog en längre springtur. Att springa ger endorfinskjuts.
Efter julbönerna har vi delat en julmåltid, gett varann julgåvor och nu tar vi det bara lugnt, lyssnar till klassiska julsånger och sitter tillsammans, sjunger och mår bra.
I julgåva fick jag en söt sidenpåse för psykodramagubbarna, en orange scarfe, en klyvyxa, ett pkt kaffe från kambodja, en fin duk, en kalender med motiv från en kathedralen Sw Mikotaja i Polen, ett personligt dynvar, ett hopprep, en snygg tröja och åländsk choklad.
I morgon firar vi julotta kl 8.30 i kyrkan och därefter blir det julgrötsfrukost i Mariagården.
Seg i starten idag men sen började de me h-gröt, vörtlimpa och morotslåda .
Vörtlimpa är mitt favoritjulbröd som bakas på mörkt öl, råg o vete, sirap, ,malda kryddnejlikor, apelsinskal och russin. Tips: torka några av skalen på julapelsinerna, skär bort det vita och torka dem för användning till nästa jul då de torra skalen blötläggs några timmar innan användning. Det blir ganska mycket bröd på liten deg och arbetsinsats.
Ikväll bakar jag nåt som heter kubb. Det jäser och bakas under lock i en kastrull och blir, för att innehålla en ganska stor mängd råg (6/3), överraskande ljust och lätt.
I morgon är det 4 advent, Mariasöndagen, och bara en dag kvar till dopparedagen.
Ibland kan ja tycka att det blir lite väl kostsamt me alla dessa julklappspaket. Så ibland funderar ja över hur alla andra gör som också anser att det blir lite väl kostsamt men som ändå vill behålla klapptraditionen. Själv önskade jag, och fick också, ett år låneböcker från biblioteket som julklapp eftersom jag tycker om att läsa böcker men inte att äga dem. Nåväl, vissa böcker vill ja äga men de är ofta både dyra och svåra att få tag på. Andra billiga klappar kan vara en bjudmiddag i ens eget hem, torkade blommor (eterneller), bär och svamp, hemstöpta ljus, lite ved till grannens öppna spis eller varför inte ett smycke såsom t ex den vackra stjärnbilden "Sjustjärnorna"/Plejaderna. På bilden tillverkar Elin, Karin och Marie julstjärnor.