Till det finländska julbordet hör en del sk lådor. Bifogar receptet på ett par av lådorna med särskild hälsning till min syster i Göteborg.
Kålrotslåda
1 kg kålrot och ½ kg morot kokas och mosas. Spara spadet. 4 dl kaffegrädde och 2 dl ströbröd får svälla. 1 dl sirap, 1 ägg, 1 tsk ingefära, ½ tsk vitpeppar, cirka ½ tsk muskot (inge vidare) och salt.
Blanda allt och gör till lös mos med hjälp av spadet. Gör ev mönster med en gaffel. Grädda i ugnen i 175 grader 1.5 timme.
Potatislåda
1 kg potatis, ½ dl mjöl, 3 msk sirap, 2-3 tsk salt, 6 dl mjölk, 50 gr smör eller margarin.
Koka potatisen och skala den het. Mosa, tillsätt vetemjöl och ställ mosen på en varm plats 2-4 timmar. Sätt sedan i mjölk, smält smör och kryddor. Smöra en ugnssäker form och grädda mosen i 150 grader i ugnen 2-4 timmar.
Morotslåda hör också till men smakar inte så bra. Råriven morot är bättre.