Vörtlimpa

Seg i starten idag men sen började de me h-gröt, vörtlimpa och morotslåda .
Vörtlimpa är mitt favoritjulbröd som bakas på mörkt öl, råg o vete, sirap, ,malda kryddnejlikor, apelsinskal och russin. Tips: torka några av skalen på julapelsinerna, skär bort det vita och torka dem för användning till nästa jul då de torra skalen blötläggs några timmar innan användning. Det blir ganska mycket bröd på liten deg och arbetsinsats.

Igen har vi revyövat. De va första gången vi körde hela revyn med båda akter i en följd och med dräkter. De va kul och gick förvånansvärt bra.
Ikväll bakar jag nåt som heter kubb. Det jäser och bakas under lock i en kastrull och blir, för att innehålla en ganska stor mängd råg (6/3), överraskande ljust och lätt.

I morgon är det 4 advent, Mariasöndagen, och bara en dag kvar till dopparedagen.

Ibland kan ja tycka att det blir lite väl kostsamt me alla dessa julklappspaket. Så ibland funderar ja över hur alla andra gör som också anser att det blir lite väl kostsamt men som ändå vill behålla klapptraditionen. Själv önskade jag, och fick också, ett år låneböcker från biblioteket som julklapp eftersom jag tycker om att läsa böcker men inte att äga dem. Nåväl, vissa böcker vill ja äga men de är ofta både dyra och svåra att få tag på. Andra billiga klappar kan vara en bjudmiddag i ens eget hem, torkade blommor (eterneller), bär och svamp, hemstöpta ljus, lite ved till grannens öppna spis eller varför inte ett smycke såsom t ex den vackra stjärnbilden "Sjustjärnorna"/Plejaderna. På bilden tillverkar Elin, Karin och Marie julstjärnor.

0 Comments:

Post a Comment