Vad gör en präst?

Måndag efter Trettondagen.
Ikväll har vi slängt ut granen och dammsugit upp barren. Igår hade vi gäster så idag kunde vi äta rester till middag. Idag har jag beställt en Moreno-bok från ASGPP i USA vilket var en tidsödande process. Boken kostar 37.50 USD och frakten kostar 11.70 USD. En check kostar 12 euro, så vad göra när jag inte får deras bankkonto och inte vågar skicka iväg mina kortnummer. Jo, jag hoppas ju förstås att det trots allt går bra ändå och att boken dimper ner här i Kvarnbo om en månad eller så. Vi får se!
För övrigt varit på lunch på Arken och planerat lite för socialmissionen och varit på gym och skjutsat på barnen. Ledig denna vecka. Hade skapat utrymme för en pd-kurs i Sthlm men teatret kom emellan så nu har jag en skön rehabvecka på hemmaplan. Eva far till Åbo ti-lö.

Min dotter sade att hon idag fått frågan: Vad gör en präst? Hon visste inte vad hon skulle svara, sa hon.
Jo svarade jag, en präst ber, sysslar med gudstjänster och andakter samt planerar och förbereder dessa. Dop, vigslar och begravningar samt förberedelser och träffar med dem det berör är andra aktiviteter. Kansliarbete och förvaltning ingår också samt samtal och själavård med enskilda, besöka äldre, sjuka och andra i behov av stödjande samtal. Konfirmandundervisning, gruppträffar, besök i skolor, dagis och äldreboende, sjukhus och andra stödboenden, fortbildning, kollegieträffar och arbetsplatsmöten och upprätthållande av och utvecklande av kontaktnätet samt information och PR ingår också. Ibland händer det att biskopen eller någon annan kommer på besök eller att någon vill titta i kyrkböckerna. Ibland ska man skriva en betraktelse för massmedia eller guida en grupp i kyrkan. Ibland vill någon journalist skriva om något i församlingen och då ska man vara med och svara på frågor. Ibland är någon sjuk eller vill vara ledig och då behöver man kanske ordna en vikarie. Det finns stora viktiga saker och det finns mindre och mer perifera saker. Det som är gemensamt för alltsammans är att det tar tid. Stora beslut och åtgärder kan gå snabbt medan mindre viktiga saker kan ta mycket tid. Ibland är någon glad och vill delge omgivningen detta och ibland händer det att någon är grälsjuk och det tar också sin tid.

Man kan ha en specialuppgift som blir ens huvuduppgift. Det kan vara att t ex sköta arbetet bland invandrare, sjukhusarbete, fängelsearbete, drogrelaterad verksamhet, familjearbete, massmedia, turister, sjömän, arbetsplatser, sköta undervisning och ekumeniskt arbete, arbete bland fattiga och bland barn och ungdom etc etc. Som en konsekvens av det man gör: Mycket blir lätt mer!

2 Comments:

  1. Anonym said...
    Din beskrivning av prästens ämbete ger mig intrycket av att det måste vara oerhört mångsidigt och inte minst oerhört SPÄNNANDE! Skulle du rekommendera yrket för vem som helst, eller är det bara för vissa? Och hur vet man om det är rätt?
    Anonym said...
    Som för alla jobb ska man tycka om det man gör. Man ska ha både kristen tro och ett starkt psyke som präst. Trots allt är det prästen man lutar sig mot när den egna tron sviktar. Om det är rätt val vet man väl först i efterhand. Men man vet ju inte heller allt annat man missat när man väl har gjort sina val. Via utbildning, kamratstöd och kontakt med både stift, församling och föreningar kommer väl mognaden och insikten så småningom. Ska man vara strikt formell så är ju präst inget man blir utan man ställer sig till förfogande och blir kallad. Man ska uppleva kallelse både i sitt inre och i de yttre omständigheterna. Bibelpersoner som jobbat med sin kallelse är bl.a. Mose, Job, Samuel, Maria, Petrus. Skriv gärna igen och berätta då vem du är!

Post a Comment