Jordnötssås
4 dl salta jordnötter
1 liten gul lök
2 vitlökssklyftor
1 msk olja
2 tsk curry
4 dl kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
1 msk riven färsk riven ingefära
3 msk soja
1 msk brunt socker
Finhacka nötter och lök. Pressa vitlöken. Fräs oljan några minuter och tillsätt sedan curry. Förutom nötterna tillsätts resten och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt nötterna och låt stå tills de blivit varma.
Till detta serveras ris och kyckling, fisk eller något annat gott. Kanske också ett rosévin kan smaka bra.
Jordnötssmörsås
2 dl kokosmjölk
1 msk brunt socker
4 msk jordnötssmör (med eller utan socker, ej crounch)
1 msk soja
1 pressad vitlökklyfta
½ liten chilifrukt
Slå samman och sjud i tre minuter.
Serveringstips enligt ovan.
Jag har själv ännu inte prövar recepten men blev inspirerad när jag igår besökte en thairestaurang på Sveavägen cirka 80 i Sthlm och all buffémat var utan mjölk, däribland en jordnötssmörsås.